Uppsala - Ett stenkast från Stockholm

Om Uppsala

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka

Kort om Uppsala

Uppsala är Sveriges fjärde största tätort som 2010 hade en population på 140 454 invånare, medan hela kommunen 2013 hade 205 199 invånare.

Uppsala har sedan 1164 varit ett kyrkligt centrum i Sverige i och med att Svenska kyrkans ärkebiskopssäte finns här. Uppsala universitet som grundades år 1477 är Skandinaviens äldsta säte för högre utbildning. Några av Uppsalas kännetecken idag är Fyrisån, domkyrkan och slottet.

1643 års stadsplan syns fortfarande i stadens centrala gatunät. Stora torgets slutna hörn och dess fyra sammankopplade huvudgator, en unik platsbildning från stormaktstiden.

Känslan av en mindre storstad

Stadens karaktär varierar mellan känslan av en mindre storstad centralt till stor småstadskänsla i delar av Luthagen. Det finns alltså massor av pittoreska och storslagna vyer att upptäcka i Uppsala.

Uppsala är idag en av Sveriges största studentstäder med studentkorridorer och vanliga lägenheter i utkanten av staden, bland annat i Gamla Studentstaden som är ritad av Arthur von Schmalensee.

Delar av Uppsala består av modernistiska byggnader från 1960-70 talet, då flera stadspaneringsprojekt pågick. Många nyklassicistiska hus från 1880-talet revs ner medan enklare låga hus bevarades.

Carl Axel Ekholm var mannen som på 1880-talet ritade de flesta nyrenässanshusen, och idag står mindre än hälften av dessa byggnader kvar. Carl Axel Ekholm ritade även byggnader i nybarock och jugend, Detta kan man se idag i det brungula Jugendhuset på Vaksala torg. 2005 revs en av Ekholms byggnader trots protester, Byggnaden fick lämna plats UppsalaKonsert & Kongress.

Det finns många kultbyggnader i Uppsala ritade av Sveriges främsta arkitekter under tiden.

På den västra sidan av Fyrisån hittar vi en rad historiskt betydelsefulla byggnader bortsett från slottet och domkyrkan, till exempel Gustavianum, Skytteanum och Carolina Rediviva.

Är det kultur och historia du intresseras av finns här alltså en mängd platser och byggnader värda att besöka.

Villabebyggelsen

Det var först på 1900-talet som villabebyggelsen på allvar gjorde entré i Uppsala. På 1910-talet ritade Per Hallman planerna för villaförstäderna Kåbo gärde och yttre Svartbäcken. Men än idag är villabebyggelsen i Uppsala inte särskilt stor.

Uppsala har väldigt många vackra parker som är mycket sevärda. Under valborgsmässoafton samlas ungdomar och vuxna i parkerna för ett storslaget valborgsfirande.

Är ni redo för en aktivitet i Uppsala?

Någon fråga om våra aktiviteter?

Kontakta oss här, vi svarar gärna på dina frågor!